Miért nem vállalunk gyermeket?

 

Manapság a gyermeket nem vállaló nők, vagy későn szülő nők aránya egyre inkább növekvő tendenciát mutat. Egy angliai felmérés szerint minden ötödik nő nem vállal gyermeket, míg az ő édesanyjuk generációjában ez az arány 1 a 9-hez volt.

E tény mögött azonban nagyon sok háttértartalom rejtőzik. Ki kell emelni emellett azt a jelenséget is, hogy ma kevésbé stigmatizálják meg a nőket azért, ha későn vállalnak gyermeket avagy egyáltalán nem is szülnek.

Mik lehetnek a legfőbb okok?

Iskolázottság

Minél iskolázottabb egy nő, annál kisebb az esélye, hogy gyermeket vállal. A nő karrierjében ez egy nehezítő tényező, ha le lehet ennyire egyszerűsíteni a gyermeket mint olyat. Nehezebben talál munkát, a munkahelyén is bonyolódhatnak a körülményei.

Ezen kívül a nőknek is megadatott a nagy emancipáció következményeként, hogy nagy karriert fussanak be, sikeresek és elismertek legyenek a munka világában.

Mindkét oldalt meg tudom érteni (egy nő végcélja az életben, hogy egy családot teremtsen a párjával vs. karrier és siker), de mivel alapvetően társas lények vagyunk, biztos vagyok benne, hogy a „karrierista” nőknek is egy idő után hiányozni fog egy saját család.

Elvesztett hit

A házasságba mint intézménybe vetett hit csökkenése a gyermekvállalási kedvben is megmutatkozik. Azáltal, hogy bárki, bármikor gond nélkül elválhat a párjának hitt személytől, a gyermek ebben az intézményben egy bonyolító szempont.

Arról nem is beszélve, hogy a manapság divatos párkapcsolati trendek, miszerint, ha nem jó valami, akkor lépj tovább, a próbáljuk együtt megoldani elv helyett igen terjedőben van. Ez eredményezi, hogy egy nem stabil kapcsolatba, ahol a nő nem érzi magát teljesen biztonságban minden szempontból, nem vállal gyermeket.

Pénzügyi vonzat

Megvethet, illetve gondolhat anyagiasnak a Kedves Olvasó, de tisztában kellene lennünk nőknek azzal a ténnyel is, hogy a gyönyörűséges csoda mellett anyagi kiadásokra is kell számítani.

Fel kell rá tudatosan készülnünk a párunkkal, hogy alapjaiban fogja megváltoztatni az addigi életünket pénzügyi szempontból is.

Természetesen gyermekének a szülő mindenből a legjobbat és a lehető legtöbbet szeretné megadni, ne szenvedjen hiányt semmiből, és ez üres pénztárca mellett nem annyira lehetséges. Ha ezt pedig nem tudjuk biztosítani, akkor jön a bűntaudat.

Sokan a lehetséges bűntudat helyett pedig inkább a gyermektelenséget választják, mint hogy tudatosabbak lennének pénzügyeiket illetően.

 

Egyáltalán akarunk-e gyermeket?

Bár a magyar társadalom kimondottan gyermekcentrikus, itthon is egyre több pár tudatosan nem vág bele az utódnemzésbe.

Az emberiség történetében először állnak fent olyan körülmények a fejlett országokban, hogy a női emancipáció, és a hatékony fogamzásgátlás megjelenése nyomán döntés kérdésévé válhat a gyermekvállalás. A gyerekvállalás mellett állók, illetve ellenzők között parttalan vita dúl, miközben Magyarországon is egyre több pár tudatosan nem vág bele a gyermeknemzésbe – írja az MNO.

A gyermekvállalásról szóló viták sokszor a kapcsolat kárára mennek. Ha a partnerek véleménye gyökeresen eltér egymástól, akkor mindez szakításhoz is vezethet.

 

Gyermekvállalás mint kötelezettség?

Ausztráliában hamarosan a legelterjedtebb családtípus a gyermektelen pároké lehet: az adatok és elemzések szerint 2023 és 2029 között már több család lesz, mint ahány gyermeket nevel. Miközben egyes nyugati országokban ez a trend egyáltalán nem számít újnak vagy kirívónak, a “tudatos gyermektelenség” mint téma megjelenése világszerte – Magyarországon pedig kiváltképp – heves vitákat képes generálni.

Hazánkban a téma különösen forró, hiszen a társadalom a különböző kutatások szerint kifejezetten gyerekcentrikus. Ritka, hogy valaki egyértelműen felvállalja, hogy nem szeretne gyereket, az erre adott reakciók pedig általában elítélőek. Ausztriában, Luxemburgban, Németországban és Svájcban a “gyermekmentes” életmódot preferálók aránya tartósan 8-10 százalék körül mozog, a közép-kelet-európai országokban viszont 2 százalék alattira tehető, köztük Magyarországon is.

Egyre több pár tudatosan nem vállal gyereket

Az Életünk fordulópontjai felmérés adatai szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy bár különböző mértékben, de a nőknek és a férfiaknak is szükségük van gyermekre a teljes élethez; egy másik felmérés alapján a gyermekvállalást a társadalommal szembeni kötelességnek tartjuk. A Magyar Ifjúság 2016 kutatásból pedig kiderült, hogy a fiatalok túlnyomó többsége szerint a gyermekvállalás boldogabbá teszi az embereket.

Egy közelmúltban végzett tanulmány alapján azonban úgy tűnik, hogy a gyermekvállalási kor kitolódása is lelassult, sőt 2011-től vizsgálva gyakorlatilag megszűnt. “Az első gyermek vállalásának átlagos kora az édesanyák esetén 28,2 év volt 2013-ban, amely megegyezik a 2010. évivel, és valamivel alacsonyabb a 2011. és 2012. évi értékeknél” – állapítják meg a kutatók, hozzátéve, hogy “egyre kevésbé jellemző az országosan átlagosnak tekinthető gyermekvállalási életkor”.

Az erre utaló adatok azonban azt is mutatják, hogy a termékenységi arányszám stagnálása az elmúlt években már egyértelműen nem a halasztásnak, hanem a gyermekvállalási hajlandóság tényleges “mennyiségi” visszaesésének következménye. A kutatók szerint ez arra utal, hogy jelentős mértékben növekedni fog a végleges gyermektelenség, amelynek mértéke az 1975-ben született nők esetén már 17-18 százalék körüli lesz.

 

Akkor most mi az igaz? Nő vagy csökken a népesség?