Mit is jelent a meddőség maga?

Maga a meddőség a fogantatás képtelenségére utal rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellet 12 hónapon keresztül. Jelentheti emellett az egyén biológiai képtelenségét is azáltal, hogy nem tud a fogantatáshoz hozzájárulni, vagy nők esetében a terhesség kihordásának képtelenségét.

Kutatások bebizonyították, hogy a meddőség okai mögött több mint 50%-ban női problémák húzódnak, míg a fennmaradó százalékban valamely nem ivarsejtjében létrejött rendellenesség, vagy nem azonosított faktorok állnak.

A Mayo Klinika (USA) szerint:

  • az esetek 20%-ban a probléma a férfi oldalon van
  • az esetek 40-50%-ban a probléma a női oldalon van
  • a fennmaradó 30-40%-ban a probléma mindkét nemet érinti, vagy felderítetlen az ok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, tehát ma már minden ötödik-hatodik gyermektelen házastársi, vagy élettársi kapcsolatban jelen van a probléma.

 Nem sokkal jobb a helyzet külföldön sem. Nemzetközi felmérések szerint világszerte 72,4 millió párt érint a meddőség, ez a párok közel 10-25 százalékát jelenti.  

A meddőség sok esetben gyógyítható/kezelhető.

Európában, Észak-Amerikában és a világ többi országában is az a tendencia, hogy a pároknak egy éven belül megfogan a baba,rendszeres és védekezés nélküli szexuális együttlét után.

  • 20%-a a pároknak fogan meg egy hónapon belül
  • 70%-uk 6 hónapon belül
  • 85%-uk 12 hónapon belül
  • 90%-uk18 hónapon belül
  • 95%-uk 24 hónapon belül

(National Health Service)

 

Véleményem szerint nem lenne szabad 24 hónapos próbálkozási időn belül „rásütni” valakire a meddő bélyeget, mivel a fenti adatokból is látszik, hogy a párok túlnyomó többségének (95%-uknak) egész egyszerűen csak több időre van szükségük. Több időre van szükségük a sikeres baba projekthez. Hiszen rengeteg tényezőnek kell együtt állnia ahhoz, hogy meg tudjon foganni az a pici élet.

 

Nem lenne szabad siettetni a természet törvényeit!

Mindennek oka van, és minden mindennel összefügg!

 

Ha szeretnéd ezeket a mélyebb összefüggéseket megérteni, töltsd ki a jelentkezési űrlapot, és bogozzuk ki együtt életed gordiuszi csomóját!