Miért is szeretnél gyermeket?

A gyermekvállalás mögött több ok és hajtóerő tud megbújni.

De gondolkodtunk-e már rajta, hogy VALÓBAN miért is akarunk gyermeket szülni/ családit alapítani?

A következőkben bemutatok néhány tényezőt, mely nem feltétlenül a leghasznosabb célunk motivációjaként.

  1. Valaki szeressen

Általában azon embereknél, nőknél figyelhető meg, akiknél a családi háttérből/gyermekkorból valamilyen hiányérzet jön. Nem találják helyüket a világban, nincs igazi társuk, nincs társaságuk. Egyedül érzik magukat ezen a világon, és kvázi szülnek maguknak társaságot.

A jelenség mögött húzódó legfőbb probléma pedig az, hogy ettől a társaságtól szeretet is várnak el. Ez a szeretetcsomag pedig majd a gyermek lesz. Ez a gyermek, aki még meg sem született, de már elvárásokat állítanak vele szemben, lesz a tárgya édesanyja igényének.

Belegondoltunk már valaha is, hogy mi az életünkben hányszor várjuk kívülről a boldogságot? Mindegy ki, csak adjon nekem szeretet.

Ha pedig ez a valaki a gyermek lesz, akkor predesztinálva van anyukája igényeinek „kielégítőjének”.

Ez az elvárás-rendszer pedig könnyen átcsaphat egy függőségi viszonyba, ami sem az anyukára nézve, pláne nem a gyermekre nézve nem egészséges.

 

  1. Elvárás

Lehet, hogy te a pároddal nagyon jól érzed magad kettesben, és nem hiányzik az életedbe egy síró-totyogó baba. Lehet, hogy benned nem támadtak fel az anyai ösztönök, és köszönöd szépen, így vagytok jól ketten.

Ezzel alapvetően nincsen semmi probléma, hiszen minden nőnek saját maga kell tudnia, hogy megérett-e az anyaságra, ha igen, mikor, illetve hogy egyáltalán akar-e saját gyermeket.

Előfordulhat azonban, hogy mindezek ellenére egy külső kényszer hatására bele leszel kényszerítve az anyaszerepbe. Lehet ez a nyomás a párodtól, a saját családodtól, vagy a párod családjától érkezik. Az is megeshet, hogy az együtt maradás feltételeként lesz kitűzve a gyermekvállalási project.

Mivel Te pedig nagyon szereted a párodat, inkább fejet hajtasz a külső kényszernek és szülsz gyermeket.

Ha viszont ilyen okból vállal a nő gyermeket, nem biztos, hogy egy teljesen egészséges kapcsolatrendszer fog kialakulni a kezdetektől a gyermekkel.

 

  1. Trend

A gyermekvállalás hátterében meghúzódhat egy megfelelési kényszer a külvilág felé. A nő nem akar lemaradni kortársaitól, ő is benne szeretne lenni az anyai körökben. Fél, hogy rossz véleménnyel lennének róla, mert ő nem szül. Itt szintén egy külső motiváció áll a gyermekvállalás hátterében, ami az előzőekben olvasottakhoz hasonlóan, nem feltétlenül a legjobb kapcsolat kialakulásának táptalaja.

 

  1. Értelmet ad életünknek

Egy gyermek érkezése alapvetően is más megvilágításba helyezi addigi kapcsolatunkat a párunkkal. Új célokat, új prioritásokat hordoz magában. Ez egy természetes folyamat.

Ám, ha csakis azért szülünk gyermeket, hogy legyen valami célja életünknek, nem a legjobb döntés. Az esetleges sivár életünk megváltozását/ megváltoztatását egy új élet megérkezésétől várjuk.

Mondanom sem kell, hogy itt is csupa elváráson alapszik a gyermek jötte.

 

  1. Továbbvigye a neved, a családi örökséget

Régi hagyomány volt, hogy a családi név továbbörökítése, a vagyon megtartása miatt születtek gyermekek. Ám ez messze nem jelenti azt, hogy ezen indíttatások mögött valós pszichológiai és érzelmi család-kép állt. Habár ezen elvek manapság már idejétmúlt ideáknak számítanak, előfordul ilyen vágy is.

Itt is, a szülő saját „kiterjesztéseként” tekint a születendő gyermekre nem egy önálló entitásként.

Ez olyan szempontból lehet problémás a felnövekvő gyermekre nézve, hogy nem a gyermeket mint olyat szeretik, hanem a család továbbörökítőjét látják benne. Kizárólag az a fontos, hogy jó fényt vessen a családra, őrizze és vigye tovább a hagyományokat, esetleg egy foglalkozás-dinasztiába is bele lesz kényszerítve. Mondván az apád, a nagyapád… is ezt csinálta.

 

  1. Megmentő

Elsősorban itt a széthullóban lévő párkapcsolatra, házasságra gondolok.

Rengeteg olyan esetet lehet hallani, hogy egy nő így akarja megmenteni, feléleszteni haldokló kapcsolatát, vagy így akarja magához láncolni a férfit.

Tudatalatt a gyermek csak egy „eszköz” lesz a nő számára, hogy manipulálni tudja a férfit.

Sokak fejében még mindig az az elképzelés él, hogy egy baba megmentheti a kapcsolatot. Holott kutatások sora bebizonyította, hogy egy gyermek érkezése (különösképp az elsőé) fenekestül fel tudja forgatni egy pár életét. Nem hogy segítené, de sokkal inkább kiéleződnek a napi nézetkülönbségek. Sokkal több toleranciára, megértésre, segítségnyújtásra van szükség ebben az időszakban mint bármikor. Ha viszont nincs meg aza alapvető harmónia egy pár életében, egy csöppség még inkább szét tudja őket húzni. A gyermekkel megjelenő új kihívások csak még jobban kiélezik az amúgy sem harmonikus kapcsolatot.

 

Nagyon fontos tehát, hogy végiggondoljuk gyermekvállalásunk miértjét. Nagyon őszintének és csupasznak kell magunkkal szemben, hogy megismerjük a valódi okot. Ehhez azonban nem kis lelkierő és önismereti munka kell.

Ám ha a megfelelő ajtón kopogtatsz, biztos kapsz segítséget ezek feltárásában.