Hogyan okozhat a STRESSZ meddőséget?

Sokak számára áldott állapotba kerülni a világ egyik legtermészetesebb dolga. Hiszen csak együtt kell lenned a pároddal, és hipp – hopp, körülbelül 9 hónap múlva megérkezik a kis jövevény.

Ez azonban nem mindenkinek megy ennyire könnyedén. Ráadásul, ha már egy ideje sikertelenül próbálkoztok a pároddal, akkor beköszönt egy újabb „hátráltató tényező” az életetekbe.

A STRESSZ!

Gyakorlatilag meg van szabva, hogy mikor KELL együtt lenned a pároddal. Hónapról – hónapra azt várod, hogy végre NE jöjjön meg a menstruációd. Egyik specialistától a másikig rohangáltok, hátha végre valaki segít megoldani a problémátokat.
És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg, időről, pénzről, és energiáról.

Ettől a sok dologtól pedig egyre feszültebb, idegesebb, és stresszesebb leszel.

Amitől persze még nehezebben fogsz tudni teherbe esni.

A stressz ugyanis képes teljesen felborítani a tested természetes egyensúlyát. Ma már számtalan kutatás bizonyítja, hogy stresszes állapotban a nők nehezebben esnek teherbe. Vagyis kimondhatjuk, hogy a stressz okozhat meddőséget. A kutatók szerint, ha a testben megemelkednek a stressz-hormonok (ilyenek az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol), akkor ezek jelenléte leállíthatja a peteérést (vagyis az ovulációt).

Nem véletlenül szokták javasolni a nők számára, hogy vegyenek részt egyszerű „beszélgető terápiákon”. Hiszen itt ki tudják a stressz beszélni magukból és megnyugszanak. Ennek köszönhetően pedig megnő annak az esélye, hogy áldott állapotba kerüljenek.

Egy 2007-es klinikai vizsgálat során 20 és 40 év közötti nőket figyeltek meg, akiknek már több mint 6 hónapja nem volt peteérésük. A laborvizsgálat során kimutatták, hogy ezeknek a nőknek a vére kiugróan nagy mennyiségben tartalmaz stresszhormonokat (többek között kortizolt).

Új élet mély meditációval

A vizsgálat után a nők egy részét mély meditációban részesítették, és 20 héten keresztül nyomon követték az állapotukat. 20 hét eltelte után azt tapasztalták, hogy a résztvevő nők 25%-nak újból beindult a peteérése.

Még egy érv a baba-meditáció mellett:
Kutatások alapján azok a nők, akik részt vettek valamilyen stressz csökkentő programban (mint például mély meditációban), sokkal nagyobb arányban estek teherbe a mesterséges megtermékenyítés során. Több mint 2,5-szer nagyobb eséllyel estek teherbe, mint azok a nők, akik nem részesültek semmilyen stresszcsökkentő programban.

Ezek az információk a  (Maerican Society of Reproductive Medicine)-ből származnak.