TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A HIPNOMEDITÁCIÓRÓL

 

Nagyon sok és változatos elképzelés él az emberek fejében arról, hogy mi is az a HIPNOMEDITÁCIÓ:
“elárulom a pin kódomat, a legféltettebb titkaimat, nem leszek magamnál, nem tudok visszajönni onnan, egy zombi leszek…”

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal találom szembe magam nap mint nap, ami nem kis félelmet okoz ezáltal.

Mi is a HIPNOMEDITÁCIÓ valójában?

A hipnomeditáció egy fülbemászóan misztikus szó, mely módosult tudatállapotot, önszuggesztiot, szelektált tudatosságot, módosított öntudatot jelölhet. A hipnomeditáció egy passzív pillanata a tudatos elmének, amikor a tudatalatti elméd kifejezheti magát, vagy az emlékezetébe véshet egyes dolgokat.

De mit is jelent ez valójában?

Egyfajta megváltozott tudatállapot, amikor a figyelem beszűkül. A hipnomeditáció során a tudatalatti elmével dolgozunk, miközben a tudatos elméd pihenhet, és őrködik a háttérben.

Testileg és lelkileg ellazulsz, egy abszolút kellemes állapotba kerülsz.

Erre majd még visszatérek, és kifejtem a tudatos és tudatalatti elme működéseit.

A te általad felhozott problémát járjuk körül egy olyan tudati szinten, ami az elalvás előtti állapothoz hasonlítható. Teljesen magadnál vagy, tudsz válaszolni a kérdésekre és emlékezni fogsz is rájuk.  Tehát egy látszólag alvásszerű állapotról van szó.

 

A hipnomeditációt segítő személyt hipnotizőrnek vagy hipnoterapeutának nevezik.

A hipnoterapeuta kívülről, megfelelő biztonságos technikákkal hozza létre a már fent említett hipnotikus állapotot. Ebben az állapotban Te szóbeli támogatást kapsz, amik a hipnomeditáció után beépülnek tudatalattidba, így segítik az életed egyes területein a boldogulásodat.

Vannak élénk, információdús képeink, melyek érzésekkel ágyazódnak be a tudatalattinkba. A hipnózis segítségével módunk van feltárni ezeket a képeket, átélhetjük, átérezhetjük újra, ezért módosíthatjuk és feloldhatjuk őket.

 

Tudatos és tudatalatti elménk

Sigmund Freud híres jéghegyelmélete mutatja be a legjobban az elménk felépítését.

Forrás: mettahu.blogspot.com

 

Maga az egész jéghegy az elménket szimbolizálja. A vízfelszín feletti rész a tudatos elmét jelképezi, míg a vízfelszín alatti, nagyobb rész, a tudatalatti elmét jelöli.

 

Tudatos elménk

Az embereknél naponta az idő 1–5 százalékában működik, és egyszerre egy tételen képes dolgozni. Segítségével érzékelünk, következtetünk, ítéletet alkotunk és elutasítunk; elménk e részének köszönhető a gondolkodás, a tudás, az akarat és a választás képessége.

A tudatos elme jóvoltából tudunk kommunikálni testünk egyes részeivel, valamint reagálni a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás során közvetített érzetekre.

A tudatos elme mentális világunk legfőbb irányítója; egyaránt kezeli az érzékszerveink által összegyűjtött benyomásokat és a döntéshozás folyamatait.

A tudatos és teremtő  gondolat segítségével jutnak el hozzánk a bölcsesség, a tudás és a megértés legbőkezűbb ajándékai.

E kapun át érkezik az egészség, a jómód, a boldogság és a fiatalság, hogy szolgálhassa testünket és környezetünket.

Ám ha a tudatos elme a gyűlölethez, az irigységhez, a szorongáshoz, a gyengeséghez vagy a félelemhez hasonló negatív gondolatokat táplál, akkor a kétségbeesés, a nélkülözés, a betegség és a boldogtalanság kapujává válik.

 

Tudatalatti elménk

Határtalan (gyakorlatilag végtelen) sok tételt tárol, és az átlagembernél az idő 95–99 százalékában irányít; testünk akaratlan folyamatait, tevékenységeit is vezérli. Ilyenek például az emésztés, a kiválasztás, a szívverés, valamint a vérkeringés és a különféle mirigyekben lezajló folyamatok.

Elménknek ez a része építi fel, tartja fenn, javítja meg és működteti a testet; a tudattalan irányítása alatt minden egyes másodpercben új sejtek születnek.

A tudattalan elme hűségesen és fáradhatatlanul elvégzi a test építésének és működtetésének feladatait, függetlenül attól, hogy ébren vagyunk, alszunk, vagy valamely érzéstelenítőszer hatása alatt állunk.

Az ember tudattalan elméje – amelynek működése mindig automatikus – egyúttal az emlékezet tárháza, a szokások és ösztönök lakóhelye és egyben az érzelmek központja is.
A tudattalan elme nem gondolkodik, nem érvel, nem következtet, nem mérlegel, nem alkot ítéletet, és semmit nem utasít el. Egyszerűen csak elfogad minden javaslatot, amellyel a tudatos elme ellátja, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz, építő vagy romboló javaslatokról van-e szó – ebben rejlik a tudatos elme hatalmas ereje.

A tudattalan minden eszmét vagy hiedelmet képes elfogadni működési mintaként. Gyermekkori neveltetésünk, szüleink és tanítóink rajtahagyják lenyomatukat a tudattalanunkon. Ha érettebb korunkban nem tanuljuk meg, hogyan változtassuk meg tudatosan, módszeres munkával a korai éveinkben kialakult előnytelen, „rossz” szokásainkat, akkor minden jövőbeni cselekedetünk alapját ezek a megszokások képezik majd.

Ha a tudattalanban módosítani akarunk valamit, akkor tudnunk kell, hogy törölni semmit nem lehet. Csak behelyettesíteni. Ha szeretnék attól az érzéstől megszabadulni, hogy „ügyetlen vagyok”, akkor valamilyen technikával ezt az érzést felül kell írni azzal, hogy „ügyes vagyok”. Fizikai és mentális egészségünk, belső egyensúlyunk fenntartásához nélkülözhetetlen a tudattalanban tárolt adatok felmérése, megismerése, a „rossz tételek” újakkal való behelyettesítése.

 

Tények versus tévhitek

Engem biztosan nem lehet meghipnotizálni! -> TÉVHIT
Ebben az esetben az a sajnálatos rossz hírem van Számodra, hogy még Te is hipnotizálható vagy! Mindenki az! Az, hogy ki milyen mértékben fogékony, az már más kérdés, de mindenkinél előidézhető ez az állapot.

Ha meghipnotizálnak, elvesztem az emlékezetem, vagy olyan dolgokat árulok el, amiket nem is akarok! -> TÉVHIT
Ha elolvastad a fenti sorokat, tudod már, hogy a te emlékeid között keresünk-kutatunk magyarázatot jelenlegi problémáidra. Ha elvesztenéd az emlékezetedet, nem tudna a terápia létrejönni. Amit tudatos, éber állapotban nem mondanál el nekem, azt hipnózisban sem fogod, hiszen tudatos elméd mindig ott őrködik, hátha valamikor közbe kell lépnie.

Vissza lehet menni vele gyerekkorba, akár előző életekbe is? -> TÉNY
Valóban ki tudjuk nyitni tudattalan elméd kapuját a régen elzárt emlékek felidézéséért. Ezt azonban csak a kíváncsiság kedvéért sosem tesszük meg! Mi terapeuták sosem tudhatjuk, hogy a Te tudatalattid épp melyik életszakaszodba visz vissza Téged. Így valóban könnyen lehet, hogy az életedben most jelen lévő problémára a kulcsot egy előző életben, vagy gyerekkorodban találjuk meg.

Lehet hipnózissal ártani! -> TÉVHIT
Megfelelő terapeuta mellett 100%-osan biztonságban vagy! Tudja irányítani a terápiát, a felmerülő helyzeteket is tudja kezelni. Mi csak a Te érdekedben vagyunk! Ha olyan mondatot kapnál a segítőtől, ami nem illik a Te világodba, akkor azt nem is fogod tudni befogadni. Nem tudunk idegen gondolatokat elültetni a fejedben!

Egyszeri kezelés után már meggyógyultam! -> TÉVHIT
Nem lehet általánosítani a hipnoterápiás ülések számával kapcsolatban. Az én és tapasztalt kollégáim tapasztalatai szerint egy alkalom nem elég, hogy megoldódjon a problémád: fel kell tárni, fel kell oldani és újra kell írni az adott problémát. Ehhez a folyamathoz idő és türelem szükséges.

Nem akarom elveszíteni a kontrollt önmagam felett, hogy ne más irányítson! -> TÉVHIT

Te mindig önkontrollban vagy és maradsz, és nem a terapeuta gyakorolja feletted a saját kontrollodat. Ha olyat mond Neked a terapeutád, amit nem tudsz befogadni, nem egyezik a Te világnézeteddel, ahogy éber állapotban sem, így hipnózisban sem fogod elfogadni és beépíteni a világodba.

 

Benn tudok ragadni a hipnózisban? Mi van, ha nem tudok felkelni? -> TÉVHIT

A valóság az, hogy még soha senki sem „ragadt bele” a hipnózisba, amióta alkalmazzák ezt a módszert. Mivel a terapeuta hozta létre ezt az állapotot, ő meg is tudja szüntetni. Mintha reggel valaki felkeltene Téged, csak itt nem a saját ágyadban ébredsz, hanem a relax-fotelben.

Ma Magyarországon csak orvos hipnotizálhat? -> TÉVHIT

Ez a hiedelem onnan ered, hogy egy 1894-es szakmailag megalapozatlan Belügyminisztériumi Rendelet (103.816 számú) lekorlátozta a hipnózis – mély meditáció használatát az orvosok körére. A jelenleg hatályos jogszabályok között nincs ilyen jellegű tiltás a mély-meditációra vonatkozóan.

Meg fogok változni egy alkalom után? -> TÉVHIT

Mi nem tudunk Benned változást elindítani, téged megváltoztatni! Mi maximum utat mutathatunk, új perspektívákat vetíthetünk neked, új ablakokat és ajtókat tárhatunk fel. Csupán lehetőséged nyílik megérteni a benned ott lévő mélyebb összefüggéseket.

 

Ha bármilyen kérdésed volna még, ne habozz, nyugodtan tedd fel!